Placeholder image

Horlama

Horlama, uyku sırasında üst hava yolundaki dokuların solunumla titreşimine bağlı olarak ortaya çıkar. Evlilik hayatını bile etkileyecek kadar sosyal boyutu da olan horlama, orta yaş erkek popülasyonun %44 ve kadın popülasyonun %28 inde görülen ve birçok hastalıkla birlikteliği nedeniyle de önemli bir yakınmadır. 0bstrüktif uyku apne sendromunun en sık görülen semptomunu oluşturmaktadır. Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) uykuda nefes kesilmesi ile seyreden sıklıkla aynı anda kan oksijen düzeyinin düşmesininde eşlik ettiği bir hastalıktır.

OSAS'ın horlama, gece uykuda yatak partneri veya bazen hastanın da farkedebileceği nefes kesilmeleri, gündüz aşırı uyku halinden oluşan 3 ana semptomu vardır. Bu hastalık son derece ciddi ancak yeterince önemsenmeyen, özellikle ağır uyku apne sendromu olan hastalarda hayatı tehdit eden bir durumdur. OSAS, etkin tedavi edilememesi neticesinde bilişsel fonksiyonlarda bozulmaya, sabah başağrılarına, obeziteye, yaşam kalitesinde azalmaya, gündüz uyku haline bağlı olarak trafik kazalarına, işteki verim kaybına ve kişiler arası ilişkilerde bozulmalara neden olmaktadır.

Placeholder image

Teşhis edilmemiş OSAS; hastalığın ağırlığına göre farklı şiddette felç, cinsel fonksiyon bozukluğu, yüksek tansiyon, diabet, kalp krizi, kalp hastalığı ve kalp ritim bozukluklarıyla sonuçlanabilir. Hastalığın teşhisi sayılan belirtileri olan kişilerin polisomnografik inceleme yapılarak uyku labaratuvarında değerlendirilmesi ile konur. Polisomnografide standart olarak uyku dönemlerinin belirlenmesi için elektroensefalogram (EEG), elektrookülogram (EOG; göz küresi hareketleri), elektromiyogram(EMG; kas gerginliği) kayıtlarının; buruna takılan sensörlerle solunan hava akımının, göğüs ve karına takılan elektrodlarla uykuda solunum hareketlerinin, yatış pozisyonlarının, parmağa takılan mandal şeklindeki bir algılayıcı ile oksijen düzeyinin ve yine EKG elektrodu ile kalp ritminin kaydı yapılır.

Tüm gece boyunca kaydedilen uyku parametreleri ertesi gün uzman hekim tarafından değerlendirilir. Tedavide özellikle ilgili bölümlerin multidisipliner yaklaşımı oldukça önemlidir. Hastaların genellikle aşırı kilolu ve obez olmalarından dolayı kilo verme tedavinin en önemli parçasıdır. Bunun yanında özellikle ağır olgularda hastalara uyku esnasında kullanacakları nefes kesilmelerini engelleyen bazı cihazlar (CPAP, BİPAP) verilebilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi uyku apne sendromunun erken teşhisi ve tedavisi sizi belki gelecekte bir kalp operasyonundan, belki de felç olmaktan kurtaracaktır. Bu yüzden özellikle yoğun horlaması olan kişilerin bunu sadece sosyal bir problem olarak görmeyip uyku labaratuvarında polisomnografik analiz yaptırmalarını öneriyorum.