Placeholder image

Alerji

Alerji; vücudumuzun bağışıklık sisteminin kendisinden olmayan şeylere karşı gösterdiği aşırı tepki olarak tarif edilebilir. Alerjiye yatkın insanlar atopik olarak adlandırılır. Atopi bir hastalık değildir, ancak kalıtsal bir özelliktir. Alerjiye neden olan maddelere alerjen denir. Alerjiye yatkınlık genellikle genetiktir.

Ev tozu akarları (gözle görülemeyecek kadar küçük böcekler ), polenler en sık rastlanan alerjiye neden olan maddelerdir. Ayrıca kedi-köpek gibi hayvanların tüyleri, bazı yiyecekler, bazı ilaçlar, küf mantarları, parazitler, bazı kimyasal maddeler, soğuk ya da kirli hava ve bunun gibi birçok faktör alerjen özelliktedir. Bunlar solunum ya da sindirimle, ciltle ve enjeksiyonla vücuda girerler ve reaksiyona neden olurlar.

Alerjik astım, alerjik rinit, egzema dediğimiz atopik dermatit, böcek sokmalarına karşı oluşan allerjiler, alerjik sinüzit, gıda allerjisi, alerjik göz nezlesi, ilaçlara karşı olan alerji, güneş alerjisi, lateks alerjisi bazı alerjik rahatsızlıklardır. Deri prick testi en sık yapılan alerji testidir. Alerji testlerinin negatif çıkması alerji olmadığını göstermez.

Test yapılmadan önce kullandığınız ilaçların testin sonucuna etki etme özelliği olabileceği için doktor tarafından belli bir süre ilaçlar kesilebilir. Alerji ilaçları cinsine göre 7-10 gün öncesinden testten önce kesilmelidir.